Το Vision Urbanaut της MINI αποτελεί μία ενδιαφέρουσα σπουδή της εταιρείας στην κατηγορία των MPV μοντέλων με ηλεκτροκινητήρα.

Η ΜΙΝΙ κάνει την έκπληξη παρουσιάζοντας σήμερα μία πρόγευση(;) ενός νέου μοντέλου που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε να εντάσσεται στη γκάμα της στο απώτερο μέλλον. Δεν πρόκειται για ένα σπορ χάτσμπακ, ούτε για κάποιο νέο crossover, αλλά για ένα ηλεκτρικό MPV μοντέλο με φουτουριστική για την περίσταση σχεδίαση και αυξημένες χωροταξικές δυνατότητες.

MINI Vision Urbanaut

 

Το εμπρός τμήμα του MINI Vision Urbanaut αντιπροσωπεύει μία σαφή εξέλιξη δύο διαχρονικών σχεδιαστικών στοιχείων της μάρκας – των προβολέων και της μάσκας. Τοποθετημένοι κάτω από μία δομή από μηχανουργημένο αλουμίνιο με οπές, οι προβολείς είναι ορατοί μόνο όταν είναι αναμμένοι. Χάρη στην πολύχρωμη δυναμική σχεδίαση τύπου matrix οι τελευταίοι μπορούν να προβάλλουν διαφορετικά περίπλοκα γραφικά που δημιουργούν ένα νέο είδος επικοινωνίας μεταξύ του αυτοκινήτου και του εξωτερικού κόσμου, κατάλληλο για την κάθε στιγμή. Τα φώτα συμπληρώνουν την εμπρός μάσκα, η οποία υιοθετεί τώρα οκταγωνικό σχήμα, που αντιπροσωπεύει μία εξέλιξη του παραδοσιακού, εξαγωνικού μοτίβου. Επειδή το Vision Urbanaut δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης που να απαιτεί αέρα ψύξης, η μάσκα λειτουργεί ως ένα ευφυές πάνελ που υποστηρίζει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

MINI Vision Urbanaut

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το MINI Vision Urbanaut σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω. Οι σχεδιαστές της εταιρείας δημιούργησαν το εσωτερικό του αυτοκινήτου, που προς το παρόν παραμένει ένα ψηφιακό πρωτότυπο, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων αλλά και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα. Κατά τη διάρκεια του project, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) εφαρμόστηκε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά. Ασυνήθιστα ψηλό για MINI, αλλά με μήκος μόλις 4,46 μ., το Vision Urbanaut διαθέτει ένα εσωτερικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο.

MINI Vision Urbanaut

«Το 1959, το πρώτο Mini προανήγγειλε μία επανάσταση μικρής κλίμακας στη δομή των οχημάτων με τον εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα του. Με το MINI Vision Urbanaut είχαμε τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να αυξήσουμε την ωφέλιμη επιφάνεια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το εξωτερικό του αποτύπωμα», δηλώνει ο Oliver Heilmer, Επικεφαλής Σχεδίασης της MINI.

MINI Vision Urbanaut

Το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδια. Σύμφωνα με την MINI, η καμπίνα «μπορεί να μεταμορφώνεται σε living room με μερικά απλά βήματα». Σε κάθε περίπτωση, οι επιβάτες εισέρχονται στο φουτουριστικής αισθητικής εσωτερικό μέσω μιας μεγάλης συρόμενης πόρτας στο πλάι, με τον προηγμένος μηχανισμό ολίσθησης και περιστροφής της να είναι ιδανικά σχεδιασμένος για αστικές συνθήκες οδήγησης όπου ο χώρος είναι πολύτιμος – άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες πόρτες και στις δύο πλευρές του οχήματος.

MINI Vision Urbanaut

Τα δύο εμπρός καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να περιστρέφονται, ενώ η πλάτη του μεγάλου πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται χειροκίνητα (πίσω αριστερό κάθισμα) και περιστρέφεται (δεξί πίσω κάθισμα). Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, το ταμπλό χαμηλώνει και η περιοχή του οδηγού μετατρέπεται σε μία άνετη καθιστική γωνιά. Επιπλέον, το παρμπρίζ μπορεί να ανοίγει προς τα πάνω όταν είναι σταματημένο το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να δημιουργεί ένα είδος… μπαλκονιού στο δρόμο (Street Balcony). Αυτό το χαρακτηριστικό αυξάνει την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και δημιουργεί μία αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας, σύμφωνα με την MINI.

MINI Vision Urbanaut

Το πιο σκοτεινό πίσω τμήμα της καμπίνας προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον (Cosy Corner). με τους επιβάτες να μπορούν να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τους ίδιους. Μια υφασμάτινη «γέφυρα» εκτείνεται πάνω από τα καθίσματα και προσφέρει τη δυνατότητα κρυφού φωτισμού LED. Μεταξύ του Cosy Corner και της περιοχής του οδηγού βρίσκεται το ανοιχτό και ευάερο κεντρικό τμήμα του αυτοκινήτου που προσφέρει ταχεία πρόσβαση σε όλα τα καθίσματα – μάλιστα, με την πόρτα ανοιχτή, μπορεί κάποιος να καθίσει ακόμα και στο πάτωμα. Στην πλευρά του αυτοκινήτου απέναντι από την πόρτα εισόδου, βρίσκεται ένα ενσωματωμένο τραπεζάκι με ένα φυτό ως τελική «πινελιά» στον εξοπλισμό του εσωτερικού.

MINI Vision Urbanaut

Το MINI Vision Urbanaut χαρακτηρίζεται επίσης από την υπεύθυνη χρήση πόρων. Εκτός από το μέγιστο χώρο σε ένα μικρό «αποτύπωμα» και το σύστημα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, το Vision Urbanaut χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό εξαρτημάτων στη σχεδίαση εντός και εκτός. Πέραν της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών, στην καμπίνα του αυτοκινήτου δεν χρησιμοποιείται χρώμιο και δέρμα, με το κυρίαρχο υλικό να είναι το πλεκτό ύφασμα, που συνδυάζει ποιότητα, απαλή αίσθηση αφής και άνεση. Επίσης, η χρήση φελλού στο τιμόνι και σε τμήματα του πατώματος προσδίδει μία ξεχωριστή πινελιά χάρη στη φυσική αίσθηση, ενώ διασφαλίζει μία πραγματικά ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Πηγή: 4Τροχοί

 
 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *